ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI

map of united-arab-emiratesEmirati – v federaciji jih je sedem, vsak s svojim kraljem, šejkom – so postali v zadnjih letih sinonim za Dubaj, mesto v istoimenskem emiratu, najhitreje rastoče mesto na svetu. Tam stoji najvišja stavba na svetu, tam so največji umetni otoki na svetu in za mnoge najboljše priložnosti za nakupovanje na svetu. Vse to vzporedno s tradicionalno arabsko kulturo in s tisočletja dolgo zgodovino. Toda Združeni arabski emirati so še toliko več kot le betonsko-steklen prikaz neverjetnega bogastva in poslovne uspešnosti. So dežela nasprotij, v kateri didžeji nehajo vrteti plošče, tik preden mujezini pokličejo k prvi jutranji molitvi, beduini pa živijo svoje tradicionalno življenje tik ob ekscesih nebrzdanega potrošništva sodobnega časa. Pravi čudež niso fantastični hoteli in gradbeni projekti, ampak to, kako so spretni šejki uspeli preplesti tako diametralno različne in na videz konfliktne sile v simbiotično, mirno, samozadovoljno in izjemno uspešno družbo.

Zahodnjaški turisti se v ZAE najprej počutijo zelo domače. Država je sodobna, hitra, živahna, napredna in čista, kot bi prišel v lunapark za potrošnike. Nakupovalna središča so izrazito sodobna, izbira pa vsaj tako pestra kot na zahodu (z izjemo izrazito seksualnega materiala; filmi so cenzurirani in do določene mere tudi revije). To je varna bližnjevzhodna destinacija, z udobjem kot doma in priokusom eksotike. Kreditno kartico lahko izpraznite za dizajnerska oblačila, poležavate na čudovitih plažah in srkate koktajl, medtem ko razmišljate o tem, v katero prefinjeno restavracijo boste šli in kje boste ob elektronskih ritmih preplesali noč.

rub-al-khali-1Res pa se ob tem lahko marsikdo vpraša, zakaj bi torej sploh hodil vse do Emiratov, če lahko vse to najde tudi bližje, v Evropi. Vsekakor, če se ne boste podali do turistično manj znanih in obleganih odmaknjenih, čudovitih puščavskih sipin na robu Rub al Khalia (ali Praznega prostora, največje peščene puščave na svetu, ozemlja beduinov) in do skalnatih, presunljivo lepih vadijev na severovzhodni meji z Omanom, boste le težko rekli, da veste, kaj ZAE res so.

Politično gledano so federacija sedmih kraljestev, ki so vsa precej avtonomna, predvsem kar zadeva naftne prihodke. Zanimivo je, da so nastali iz nuje, ko so se Britanci, ki so zaradi obrambe trgovskih poti iz Indije sredi 19. stoletja z vsemi šejki na jugovzhodni obali Arabskega polotoka podpisali pogodbo, da bodo varovali obalo pred napadi z morja in pomagali pri morebitnem napadu na kopnem, v šestdesetih letih dvajsetega stoletja odločili, da take zaščite ne bodo več financirali. Zato so vztrajali, da se pogodba prekine, čeprav so v tistih letih v nekaterih emiratih že našli nafto in je pogodba predvidevala tudi, da emirati poslujejo le z Veliko Britanijo, in čeprav jim je kralj Abu Dabija celo ponudil, da krije vse stroške prisotnosti britanske vojske v emiratih.

Ras-al-KhaimahNajprej so se, da bi bili močnejši, skušali povezati vsi obalni emirati, tudi Bahrain in Qatar, vendar niso našli skupnega jezika, zato sta ta dva emirata postala samostojni državi. Kasneje sta se o povezavi uspela zediniti kralja Abu Dabija in Dubaja, ki sta nato v federacijo povabila še preostalih pet emiratov, to so Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah in Um mal-Qaiwain, ki vsi ležijo med Dubajem in Omanom. Obdržala sta pravico veta na odločitve vrhovnega sveta vseh sedmih šejkov, nepisano pravilo pa je tudi, da je kralj Abu Dabija vedno tudi predsednik ZAE in kralj Dubaja vedno premier.

Kraljevi prestoli so dedni, s tem pa tudi politični funkciji predsednika in premiera ZAE. Njihova veličanstva šejki so zelo spoštovani in še vedno, kot pred stoletji, ko so njihovi predniki pripeljali na ta obpuščavski obalni pas svoja plemena, je njihova volja zakon. Zato je njihov značaj in njihov način vodenja odločilen za način življenja v posameznem emiratu. Dubajski šejk Mohammed bin Rashed al-Maktoum ima zelo sodobne poglede na življenje in gospodarstvo, zato je tudi njegov emirat zelo napreden in svetovljanski. Šejka v Ajmanu in Sharjahu pa sta bolj konservativna, zato so tam pravila glede vere, alkohola in vsakdanjega življenja veliko strožja.

Preberi več...

KAM

Dubaj, bleščeče sodobno mesto, je mešanica bogastva, napredka in naravnih lepot, večina stavb je povsem novih in so neverjetne že zaradi svoje velikosti. Že dubajsko letališče, ki je za večino obiskovalcev prva stvar v Emiratih, ki jo vidijo v živo, je znamenitost, izjemno lepe brezcarinske prodajalne, polne dobrin z vsega sveta, pa le majhen obet tistega, kar turiste čaka, ko prispejo v mesto. Čeprav je podnebje izjemno vroče, so sodobne stavbe, ki so tako lepe kot tudi funkcionalne, umetno hlajene, tako da je včasih v njih že kar prehladno. dubai-1Pogled na mesto je čudovit še posebno ponoči, odkar ga krasi znani hotel Burj al Arab, pa je sploh edinstven. Če želite videti najboljše od najboljšega, se sprehodite skozi stanovanjski predel Jumeirah, kjer si lahko ogledate tudi slavno istoimensko mošejo. Ne le stavbe, tudi ceste v Dubaju so skrbno vzdrževane in čiste, infrastrukturo pa ves čas dograjujejo, da tako lovijo eksploziven razvoj mesta. Ko se boste naveličali sodobnih prikazov bogastva, se odpravite v stari del mesta. Zanimiva je četrt Al Bastakiya, kjer je tudi najstarejša stavba v Dubaju, to je trdnjava Al Fahidi, impresivna zaradi velikosti in očarljive okolice, v njej pa je tudi muzej z zbirko lokalne umetnosti.
Mesto Abu Dabi ni nič manj sodobno in urejeno, le nekoliko manj bleščavo je kot Dubaj in nekoliko bolj resno, dostojanstveno. Je prestolnica ZAE, leži pa na otoku, ki ga s kopnim povezujeta dva mostova. V zadnjih letih so uredili muzej na prostem, ki prikazuje življenje pred odkritjem nafte in je, postavljen v bujne vrtove in med osvežilne fontane, prijeten kraj za jutranji izlet, preden postane preveč soparno. Starodavno življenje lahko opazujete tudi v starem delu mesta, kjer ribiči tudi danes, kot so nekoč, vsako jutro pripeljejo na obalo nočni ulov.
Ne glede na svetovno prepoznavnost teh puščavskih urbanih čudežev svetovljanska mesta niso najlepši adut dežele; to so še vedno dolge, čiste, z belim peskom posute plaže, in morje, ki je sicer v zadnjih letih zaradi velikih gradbenih projektov bolj motno, a še vedno zelo toplo, čisto in preprosto čudovito. Najlepše plaže so na vzhodni obali, ob Indijskem oceanu, kjer so tudi najboljše točke za potapljače. Še posebno plaže v emiratu Ras Al-Khaimah so vredne obiska, saj so med najbolj nedotaknjenimi v vsej regiji, morje ob njih pa polno koral.

KDAJ

dubai-3Združeni arabski emirati ležijo v pasu subtropskega podnebja; sonce sije tako rekoč vse leto, padavine pa so redke in skromne; ob obali je zato vroče in vlažno, v notranjosti pa kar žgoče vroče in izjemno suho. Kljub temu boste lahko ob obisku opazili, kakšno neverjetno količino vode porabljajo za travnate površine v večjih javnih parkih in na športnih površinah ter za druge potrebe okoli hotelov, v letoviščih in drugod v mestih. Večino te vode pridobijo z razsoljevanjem, kar je vprašljivo z vidika vsebnosti soli v morski vodi in vpliva na morske organizme, hkrati pa vsaj na mikrolokacijah, ki jih zalivajo, verjetno blagodejno vpliva tako na zemljo kot tudi na okolico.

Poletje, ki traja od junija do septembra, je zelo vroče, ob obali pa je vlažnost tudi 80- do 90-odstotna. Mnogi so prepričani, da so objavljeni podatki o poletnih temperaturah pogosto omiljeni, saj govorijo največ o 48 stopinjah Celzija, čeprav se termometer menda povzpne tudi čez 50 stopinj. Pozimi in na začetku poletja pogosto pridivjajo do obale peščene nevihte, ki jih prinese veter shamal, drugače pa so zimski meseci (od novembra do aprila) mili in prijetni, temperatura je okoli 27 stopinj Celzija, nočna okoli 15 stopinj, vlažnost pa je manjša. Največ dežja je od novembra do februarja, ko se razvijejo močne, a kratke nevihte, ki za seboj pustijo jasno nebo, pa tudi močno razrite lokalne ceste.

POMEMBNI PODATKI

 1. Zanimiva dejstva
 2. Kako priti do tja
 3. Kako potovati naokrog
 4. Namestitev
 5. Hrana in pijača

1. Zanimiva dejstva

 • Leta 2011 so na arheološkem najdišču Jebel Faya v ZAE našli primitivne ročne sekire ter orodja za strganje in luknjanje, ki so sodeč po termoluminiscentnem datiranju stari od 100.000 do 125.000 let. To je najstarejši dokaz prisotnosti sodobnega človeka zunaj Afrike in kaže na to, da je človek zapustil Afriko veliko prej, kot so arheologi sklepali do sedaj.
 • Obala, ob kateri ležijo Emirati, je bila dolgo znana kot Obala piratov, saj so od tam pirati napadali ladje na poti iz Indije proti Evropi in Mali Aziji.
 • ZAE so veliki 83.600 kvadratnih kilometrov, kar je toliko kot Avstrija. Daleč največji emirat je Abu Dabi, ki zaseda kar 80 odstotkov tega ozemlja, najmanjši pa je Ajman, velik komaj 260 kvadratnih kilometrov. Emirat Dubaj zaseda 4.100 kvadratnih kilometrov.
 • Zaradi intenzivnega lova so najbolj iskane puščavske živali skoraj izumrle, zato je v 70. letih abudabijski šejk Zayed bin Sultan Al Nahyan, ki je bil tudi glavni pobudnik ustanovitve federacije ZAE, sprožil zaščitni program na otoku Bani Yas ter tako preprečil izumrtje antilop oriks in leopardov v ZAE.orix-antilopa
 • Polovica ljudi, ki živi v ZAE in v Dubaju, je indijskega porekla. Avtohtoni prebivalci predstavljajo le 19 odstotkov prebivalstva, Arabci in Iranci 23 odstotkov, priseljenci iz zahodne in vzhodne Azije pa 8 odstotkov. 96 odstotkov prebivalcev je muslimanov.
 • Čeprav je Dubaj izrazito liberalen, se še vedno petkrat na dan po mestu zaslišijo klici mujezinov k molitvi. V nakupovalnih središčih, na tržnicah in celo v plesnih klubih se verniki za trenutek ustavijo, tiho zmolijo in nato nadaljujejo svoj dan. V bolj konservativnih emiratih so pri izkazovanju vere še bolj predani.
 • Dubaj je draguljarsko središče Bližnjega vzhoda. Za promocijo svoje pomembne pozicije so leta 1999 za znani dubajski nakupovalni festival izdelali najdaljšo zlato verižico na svetu, ki je dolga kar 4 kilometre.
 • Leta 1990 je bil v Dubaju samo en nebotičnik, to je dubajski WTC. Zdaj jih je več kot 400. Za Dubajem in Abu Dabijem se zdaj razvija Ajman, v katerega se množično priseljujejo ljudje iz Dubaja in Sharjaha, sprožili so tudi že velike gradbene projekte. V Ajmanu so tudi doline z najbolj rodovitno zemljo v ZAE.
 • V Dubaju tako rekoč ni kriminala, rasne nestrpnosti ne poznajo.
 • V Dubaju pošte ne dostavljajo po hišnih številkah, ker stavbe nimajo naslovov, ampak samo poštne predale.
 • Ko so v šestdesetih letih v Emiratih odkrili nafto, se je populacija v Dubaju zaradi množičnega priseljevanja tujcev v nekaj letih povečala za trikrat.

2. Kako priti do tja

letalisce-dubaiVečina turistov prispe v ZAE preko dubajskega letališča, le nekaj manj pa preko letališča v Abu Dabiju; oba sta dobro povezana s svetom in tudi z mnogimi evropskimi mesti. Čeprav letijo do tja mnoge letalske družbe, razmislite o možnosti, da bi leteli z dubajsko letalsko družbo Emirates, saj velja za eno od najboljših na svetu. Leta 2013 je bila tudi uradno razglašena za najboljšo letalsko družbo na svetu in že devetič tudi za letalsko družbo, ki ponuja najboljšo zabavo za potnike med poleti. Nizkocenovni prevozniki z Bližnjega vzhoda in Indije pristajajo na letališču v Sharjah, ki leži blizu Dubaja.
V ZAE je mogoče priti z ladjami, ki sicer po Perzijskem zalivu in iz Indije prevažajo tovor, ponujajo pa tudi potniške vozovnice. Iz Savdske Arabije in Omana se lahko pripeljete tudi z avtom; vse avtoceste v ZAE so odlične, vendar je med Sharjah in Dubajem vedno velika gneča. Vnaprej morate kupiti tudi vinjeto Salik.

3. Kako potovati naokrog

kazipotRazdalje v mestih in med urbanimi regijami ZAE so dokaj majhne, vendar javni transport komaj sledi prostorskemu razvoju. V Dubaju in neposredni okolici deluje metro, ki je namenjen predvsem zaposlenim ter zjutraj in popoldne vozi zelo pogosto, dobro pa je usklajen tudi s postajami za avtobuse. Metro je poceni, hiter in vam ponuja možnost, da si na hitro ogledate mesto. Gradijo tudi železnico. V drugih mestih je javni prevoz bolj omejen: v Abu Dabiju vozijo dokaj zanesljivi mestni avtobusi, ki pa so pogosto zelo polni, in medkrajevni avtobusi, ki so udobni in dovolj pogosti. V mestih Dubaj, Abu Dabi in Sharjah vozijo tudi taksiji. Vožnja po mestu Abu Dabi, recimo, stane okoli evro in pol, ponoči nekoliko več.
Če si boste privoščili karkoli več kot le ogled mesta, lahko najamete avto. Cestno omrežje je sodobno, označbe večinoma jasne, cene najema podobne kot v Evropi, gorivo pa dosti cenejše.

4. Namestitev

Veliko turističnih destinacij se rado pohvali s pestro izbiro namestitev, toda to, kar je na voljo v ZAE, je res nekaj posebnega. Na voljo so osupljivo lepi hoteli, ki so lahko tudi osupljivo dragi, pa tudi skromnejša prenočišča. Če izbirate namestitev v najnižjem cenovnem razredu, bodite oprezni: pogoji v njih so včasih le, milo rečeno, zanimivi, pogosto pa alarmantno grozni.
Izjemno veliko je superluksuznih hotelov, od katerih je najbolj znan dubajski Burj al-Arab v obliki jadrnice, ki je znan kot hotel s sedmimi zvezdicami, čeprav ta kategorija sploh ne obstaja in jo je menda prvi uporabil neki britanski novinar, ko se je navduševal nad hotelom. Stavba je visoka 321 metrov, vendar ima le 202 suiti, od katerih najmanjša meri 169 kvadratnih metrov. Cene nočitev se začnejo pri okoli 800 evrih na noč, kraljeva suita pa stane 14.400 evrov na noč.

5. Hrana in pijača

shawarma2V Dubaju lahko izbirate med jedmi iz večine najpomembnejših nacionalnih kuhinj, v Abu Dabiju pa je pestrost ponudbe le nekoliko manjša. Za zahodne standarde je večina restavracija dokaj poceni, čeprav je dovolj tudi izjemno dragih restavracij, predvsem v hotelih. Največ je indijskih in pakistanskih restavracij, ki ponujajo cenovne ugodne in zelo slastne jedi, priljubljene pa so tudi libanonske, sirijske in jordanske restavracije.

Najbolj priljubljena jed je piščanec na žaru, ki ga ponujajo v večini obcestnih bistrojev na prostem, zraven pa ponudijo khubz (arabsko različico kruha) ali humus. Od riževih jedi boste največkrat naleteli na biriyani, to je riž s piščancem, ribo ali jagnjetino. Zlahka boste našli tudi tradicionalne shawarme (kot kebab) in falafle (mesne kroglice) v sendvičih, ki so okusni in poceni. 

Nazaj na vrh