TAJSKA

zemljevid-tajskaGlede na to, da deželo vsako leto obišče kar 16 milijonov tujcev, velja Tajska upravičeno za najbolj priljubljeno destinacijo v Aziji. A kljub tako neverjetnemu toku obiskovalcev ostaja tajska kultura celovita – dežela, ki se je spretno upirala kolonizaciji, je uspešno vsrkala zahodne vplive, hkrati pa ohranila svojo bogato dediščino. Čeprav so na tipični turistični fotografiji navadno v ospredju nebotičniki in neonski napisi, je najpogostejša tajska skupnost še vedno kmečka vas in ni vam treba prav daleč, da bi našli tradicionalne podobe ribiških naselij, plantaž kavčukovca in budističnih templjev. Približno 40 odstotkov Tajcev živi od obdelovanja zemlje, predvsem gojenja riža, ki je tudi temelj edinstvene in prefinjene tajske kuhinje.

Turizem pa je le en element razvoja te dežele, ki se je, odkar je zbledela globoko zasidrana negotovost zaradi nevarnosti vietnamske vojne v neposredni soseščini, odvijal z neverjetno hitrostjo, najhitreje v osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih, ko je bilo tajsko gospodarstvo najhitreje rastoče na vsem svetu. Toda politika takemu tempu ni bila sposobna slediti. Od druge svetovne vojne naprej so bili državni udari kot metoda za zamenjavo vlade enako pogosti kot volitve; podhranjen demokratični sistem – ko ga oborožene sile sploh dopustijo – zaznamujeta korupcija in klientilizem.

Kljub političnim pretresom zadnjih šestdeset let pa ostaja kamen stabilnosti zelo spoštovan kralj Bhumibol, ki vlada na vrhu zapletenega hierarhičnega sistema, temelječega na spoštovanju in vtkanega v celotno tajsko družbo. Prebivalci so zvesti svojemu kralju, okoli 85 odstotkov pa jih spoštuje tudi nauke teravadskega budizma, ki prežema vse vidike tajskega vsakdana – od stopničastih streh templjev, ki krasijo razgled, kamorkoli se obrnete, in povsod prisotnih, v žafranasta ogrinjala odetih menihov, do pestrega koledarja praznovanj.

Vreberi več ...

KAM

Trk tradicije s sodobnostjo je najbolj očiten v Bangkoku, ki je prva tajska postaja na skoraj vsakem potovalnem načrtu. V zgodovinskem jedru mesta boste našli veličastne templje, tržnice ob vodnih kanalih in veličastno razkošno kraljevo palačo, v sodobnem mestnem središču pa gozd nebotičnikov, ki gostijo vrhunske modne butike ter že skoraj pretirano trendovske bare in klube. Po pristanku v Bangkoku večina tistih turistov, ki so plačali pakete, odleti na vzhod, do Pattaye, ki je bolj dvomljivo letovišče; lepše plaže boste našli nekoliko dlje, na otoku Ko Samet in na arhipelagu Ko Chang, kjer vam bo pod nogami škripal bel pesek in boste lahko bivali kar v bungalovih na plaži.
Le malo turistov obišče Isaan, najrevnejšo in na neki način najbolj tradicionalno tajsko regijo. V nežno valujoči pokrajini doline reke Mekong, ki definira skrajni severovzhod dežele, ležijo arhetipske kmečke naselbine in neverjetna zbirka verskih prizorišč, južni deli Isaana pa skrivajo nekaj tajskih najbolje varovanih skrivnosti: čudovite kamnite tempeljske komplekse Phimai, Phanom Rung in Khao Phra Viharn, ki so jih pred skoraj tisočletjem postavili kamboški Kmeri.

KDAJ

Vreme na večjem delu Tajske sledi trem sezonam: deževni (približno od maja do oktobra), ki jo povzroča jugozahodni monsun, ko prinese nad Andamanskim morjem in Tajskim zalivom nabrani dež, hladni (od novembra do februarja) in vroči (od marca do maja). Deževna sezona je najmanj predvidljiva, saj je težko napovedati njeno trajanje in količino padavin; dežuje skoraj vsak dan, vendar največkrat le nekaj ur vsako popoldne ali ponoči. Količina padavin se začne kopičiti med junijem in avgustom ter doseže vrhunec septembra in oktobra, ko se netlakovane poti spremenijo v jarke blata. Hladna sezona je najbolj prijetna, čeprav temperature ob opoldnevih tudi v teh mesecih dosežejo 30 stopinj Celzija. Vročo sezono, ko se temperatura v Bangkoku pogosto povzpne preko 35 stopinj Celzija, je najbolje preživeti na plaži.

Vreme po posameznih regijah odstopa od opisanega. Na višje ležečem in manj vlažnem severu so temperaturna nihanja največja: v hladni sezoni se lahko ponoči temperatura na višjih pobočjih občasno spusti tudi blizu ničle, med marcem in majem pa je v tej regiji pogosto bolj vroče kot na planotah centralne Tajske.

POMEMBNI PODATKI

 1. Zanimiva dejstva
 2. Kako priti do tja
 3. Kako potovati naokrog
 4. Namestitev
 5. Hrana in pijača

1. Zanimiva dejstva

 • Tajska je razdeljena na 77 provinc ali changwat. Do leta 1939 (in ponovno od leta 1945 do leta 1949) se je država imenovala Siam; nekateri profesorji si prizadevajo, da bi državo spet preimenovali, češ, da bi staro ime bolje odsevalo raznolikost med tajskim in netajskim prebivalstvom.
 • 63-milijonsko populacijo sestavljajo etnični Tajci (75 odstotkov) in Kitajci (14 odstotkov), drugi prebivalci pa so predvsem priseljenci iz sosednjih držav in pripadniki hribovskih plemen.
 • Nacionalna religija je budizem, veliko je tudi muslimanov, skoraj vsi Tajci pa prakticirajo tudi različne oblike animizma (čaščenja duhov).
 • Država je ustavna monarhija od leta 1932. Kralj Bhumibol, znan tudi kot Rama IX. (deveti vladar iz dinastije Chakri) ima med vsemi voditelji držav na svetu najdaljši staž, saj je na prestolu že od leta 1946. Sedanji premier Yingluck Shinawatra pa je leta 2011 vstopil v politiko le šest tednov pred volitvami in zmagal z absolutno večino.
 • Tajska je leta 2010 po indeksu svobode tiska, ki ga izračunavajo v organizaciji Reporterji brez meja, med 173 državami zdrsnila na 153. mesto, ker so začeli množično uveljavljati zakonodajo o žaljenju kraljevega dostojanstva.
 • Svetovna rekorderja v neprekinjenem poljubljanju sta na valentinovo leta 2012 postala dva tajska moška, ki sta se poljubljala 50 ur, 25 minut in 1 sekundo.

2. Kako priti do tja

Na Tajskem je šest mednarodnih letališč: v Bangkoku, Chiang Maiu na severu države, Hat Yaiu in Krabiu na jugu ter na otokih Phuket in Ko Samui. Velika večina popotnikov pristane na bangkoškem letališču Suvarnabhumi.
Cene vozovnic so zelo odvisne od sezone: najdražje so od sredine novembra do sredine februarja, ko je vreme najlepše (in sploh od sredine decembra do novega leta), ter julija in avgusta, ker so takrat šolske počitnice. Za razumne cene vozovnic na vrhuncu sezone jih je treba rezervirati več mesecev prej.

3. Kako potovati naokrog

Potovanje po Tajski je poceni, čeprav ne posebno hitro. Če ne potujete z letali, so daljša potovanja po deželi naporna. Vseeno pa je zaradi pestre izbire potovanje po Tajski lažje kot drugje v jugovzhodni Aziji.

Avtobusi so hitri in vozijo pogosto, lahko so tudi precej udobni. Vlaki so počasnejši, a varnejši; med nočnimi vožnjami je na njih lažje spati, podnevi pa ponujajo lepše razglede kot potovanje po cestah. Priročni so medkrajevni skupinski taksiji in klimatizirani minibusi, na vse glavne otoke pa vozijo trajekti. Organiziran je tudi raznovrsten lokalni javni in čarterski transport.

4. Namestitev

Najbolj preprosto dvoposteljno sobo lahko v bolj odmaknjenih regijah najamete za 150 bahtov (3–4 evre), v Bangkoku za 200 bahtov (4–5 evrov), v bolj prestižnih letoviščih pa za 400 bahtov (9–10 evrov) na noč. Turistična središča ponujajo privlačen izbor nekoliko dražjih prenočišč, vendar cene močno nihajo glede na povpraševanje, izrazito padejo med mrtvo sezono ter se spet skokovito povzpnejo 14 dni pred božičem in ponekod tudi vse leto ob koncu tedna.

Ugodno namestitev na Tajskem večinoma ponujajo penzioni in bungalovi, to so majhni, do turistov prijazni hoteli, ki skoraj vedno vključujejo tudi restavracijo z ugodnimi cenami ter varovani prostor za dragocenosti in odvečno prtljago. Veliko jih ima internetni dostop, nekateri celo brezžično povezavo v sobah, in informativno točko za turiste. Razlika med bungalovi in penzioni je predvsem v dizajnu: bungalovi, ki so najpogostejši na obali in na podeželju, so sobe v kolibah, vilah in hišicah, penzioni pa so mini hoteli, ki so lahko zgrajeni posebej za ta namen ali v preurejenih stanovanjskih hišah.

5. Hrana in pijača

Bangkok in Chiang Mai sta kulinarični središči dežele, saj ponujata smetano tajskih gurmanskih restavracij in najboljšo mednarodno kuhinjo. Tudi preostanek dežele je vse prej kot gastronomska puščava, saj se lahko dobro in poceni najeste tudi v najmanjših podeželskih mestih, kjer vas bodo presenetili še z regionalnimi specialitetami. Izberete lahko še cenejšo možnost in ste vse počitnice siti, ne da bi enkrat stopili v restavracijo. Potepuški prodajalci toplih in mrzlih prigrizkov se namreč znajo pojaviti pred vami – kot iz zraka, ravno ko začutite lakoto – v najbolj odročnih krajih, pa tudi na vlakih in avtobusih. Na nočnih tržnicah strežejo goste od mraka do zore.

Prehranjevanje kjerkoli na Tajskem zahteva tudi razmislek o higieni, vendar pa lahko zaradi pretirane skrbi zapravite bistveno preveč in zamudite izjemne lokalne poslastice. Bodite pa vsaj toliko prizanesljivi do svojega želodca, da se izogibate pretirani količini čilija in preobilju svežega sadja vsaj v prvih dneh potovanja.

Nazaj na vrh