ŠRILANKA

zemljevid-shrilankaŠrilanka navdušuje popotnike že stoletja. Že Marco Polo jo je opisal kot najbolj žlahten otok na svetu, Indijci, Arabci in Evropejci pa so se zgrinjali na njene s palmami porasle obale zaradi govoric o redkih začimbah, dragocenih kamnih in čudovitih slonih. V domišljiji preteklih in sodobnih rodov se je zasidrala kot skoraj magičen otok, slaven po naravni lepoti in obilju, ki ga obliva prijetno topel Indijski ocean. Tisti bolj romantični geografi so jo primerjali s solzo, ki da je spolzela s konice Indije, boemski popotniki so ji rekli biser Indijskega oceana. Morda je najlepše arabsko poimenovanje: Serendib ali »srečno naključje«.

sli-lankaMarco Polo res ni videl vsega sveta, a glede Šrilanke je imel prav. Na svoji po velikosti skromni površini gosti Šrilanka neverjetno naravno raznolikost in lepoto, s katero se lahko primerja le malo drugih otokov. Obkrožena z Indijskim oceanom je njena obala posajena z idiličnimi – in pogosto prav osvežujoče neobljudenimi – plažami, raznolika notranjost otoka pa sega vse od nižinskih pragozdov, ki so dom številnih slonov, leopardov in redkih endemičnih vrst ptic, do v meglo ovitih hribov, prekritih s skrbno urejenimi plantažami čaja. Na otoku pa ne manjkajo niti zanimivosti, ki so delo človeških rok. Šrilanka se ponaša z več kot dvema tisočletjema dokumentirane zgodovine in obiskovalci lahko še vedno občudujejo neverjetne dosežke zgodnje singalske civilizacije, saj se zapuščena mesta in izjemni verski spomeniki kar vrstijo na planotah severa.

Preberite več: Šrilanka

SEJŠELI

zemljevid sejseliKo odhajate na Sejšele, si na letalu zagotovite sedež ob oknu. Že iz zraka je namreč jasno, zakaj tej ogrlici 115 otokov ob vzhodni afriški obali pravijo raj Indijskega oceana. Čudoviti pasovi belega peska se srečujejo z morjem topazne barve na eni strani ter z zelenimi hribi in zglajenimi balvani na drugi. In tako rekoč nikjer nobenega človeka.

Arhipelag, ki leži le nekaj stopinj južno od ekvatorja, je legendaren zaradi svoje lepote tako na kopnem kot tudi pod morsko gladino. Vedno je buril domišljijo, najsi bo stoletja nazaj, ko so prav iz sejšelskih otokov Praslin po morju do drugih obal pluli skrivnostni sadeži, danes znani kot morski ali dvojni kokos, vse do 18. stoletja pa zaviti v mitologijo, češ, da gre zaradi zanimive, na ženske obline spominjajočo obliko morda celo za tisti plod, ki naj bi ga v usodnem trenutku zaužil Adam v raju, ali pa še dandanes, v geoloških krogih, zaradi neverjetne starosti – 41 sejšelskih otokov namreč predstavlja najstarejše midoceanske granitne otoke na vsem planetu. Morda je res prav to izvirni raj, so se spraševali pomorščaki, ko so v 18. stoletju prvič stopili na njegove obale, in zna biti, da se boste to spraševali tudi vi, ko boste po skoraj dnevu letenja – samo vožnja iz Dubaja traja 13 ur – končno pristali. 

sejseliKot je pokrajina stara, tako je narod zelo mlad. Arabci so se na svojih trgovskih vožnjah na otokih ustavljali, vendar jih nikoli niso poselili, tako da so bili prvi prebivalci Sejšelov šele Francozi v 18. stoletju. Čez nekaj desetletij je otočje prešlo pod britansko krono in ostalo kolonija do leta 1976, ko se je osamosvojilo pod okriljem Commonwealtha in se najprej odločilo za socializem, leta 1993 pa za republiko in demokratične volitve – čeprav jih dejansko še vedno vodi struja France-Alberta Reneja, ki jih je v sedemdesetih letih popeljal v samostojnost.

Preberite več: Sejšeli

TAJSKA

zemljevid-tajskaGlede na to, da deželo vsako leto obišče kar 16 milijonov tujcev, velja Tajska upravičeno za najbolj priljubljeno destinacijo v Aziji. A kljub tako neverjetnemu toku obiskovalcev ostaja tajska kultura celovita – dežela, ki se je spretno upirala kolonizaciji, je uspešno vsrkala zahodne vplive, hkrati pa ohranila svojo bogato dediščino. Čeprav so na tipični turistični fotografiji navadno v ospredju nebotičniki in neonski napisi, je najpogostejša tajska skupnost še vedno kmečka vas in ni vam treba prav daleč, da bi našli tradicionalne podobe ribiških naselij, plantaž kavčukovca in budističnih templjev. Približno 40 odstotkov Tajcev živi od obdelovanja zemlje, predvsem gojenja riža, ki je tudi temelj edinstvene in prefinjene tajske kuhinje.

Turizem pa je le en element razvoja te dežele, ki se je, odkar je zbledela globoko zasidrana negotovost zaradi nevarnosti vietnamske vojne v neposredni soseščini, odvijal z neverjetno hitrostjo, najhitreje v osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih, ko je bilo tajsko gospodarstvo najhitreje rastoče na vsem svetu. Toda politika takemu tempu ni bila sposobna slediti. Od druge svetovne vojne naprej so bili državni udari kot metoda za zamenjavo vlade enako pogosti kot volitve; podhranjen demokratični sistem – ko ga oborožene sile sploh dopustijo – zaznamujeta korupcija in klientilizem.

Preberite več: Tajska

MALDIVI

zemljevid-maldiviČudovita girlanda Indijskega oceana, biserna ogrlica ekvatorja. Maldivi so sanjska počitniška destinacija za milijone po vsem svetu, sinonim za razkošje, romanco in tropsko idilo, paradiž za potapljaške navdušence in razvajanja željne turiste. Kot v sobi z zrcali se podoba raja ponavlja znova in znova, v več kot tisoč različicah – na otokih, otočkih in atolih, raztresenih po toplem Indijskem oceanu.

maldiviMaldive si vsak predstavlja kot idiličen, miren tropski raj, kar vsaj za turiste tudi so. Več kot 1.800 robinzonskih koralnih otokov, ki jih oblivajo veliki, topli, turkizno modri zalivi, in brezkončno azurno morje – to je dežela, katere 99 odstotkov je voda in le 1 odstotek kopno. Toda tudi v paradižu lahko pod površjem vrejo težave. Ker je kar 80 odstotkov teritorija manj kot meter nad morsko gladino, globalno segrevanje močno ogroža obstoj otočja. Od leta 2008, ko je na prvih demokratičnih volitvah zmagal mladi reformist Mohamed Nasheed, se Maldivi močno trudijo postati ena od najbolj do okolja prijaznih držav na svetu, leta 2009 pa so tudi objavili načrt, da bi postali prva država na svetu brez ogljičnega odtisa.

Preberite več: Maldivi

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI

map of united-arab-emiratesEmirati – v federaciji jih je sedem, vsak s svojim kraljem, šejkom – so postali v zadnjih letih sinonim za Dubaj, mesto v istoimenskem emiratu, najhitreje rastoče mesto na svetu. Tam stoji najvišja stavba na svetu, tam so največji umetni otoki na svetu in za mnoge najboljše priložnosti za nakupovanje na svetu. Vse to vzporedno s tradicionalno arabsko kulturo in s tisočletja dolgo zgodovino. Toda Združeni arabski emirati so še toliko več kot le betonsko-steklen prikaz neverjetnega bogastva in poslovne uspešnosti. So dežela nasprotij, v kateri didžeji nehajo vrteti plošče, tik preden mujezini pokličejo k prvi jutranji molitvi, beduini pa živijo svoje tradicionalno življenje tik ob ekscesih nebrzdanega potrošništva sodobnega časa. Pravi čudež niso fantastični hoteli in gradbeni projekti, ampak to, kako so spretni šejki uspeli preplesti tako diametralno različne in na videz konfliktne sile v simbiotično, mirno, samozadovoljno in izjemno uspešno družbo.

Zahodnjaški turisti se v ZAE najprej počutijo zelo domače. Država je sodobna, hitra, živahna, napredna in čista, kot bi prišel v lunapark za potrošnike. Nakupovalna središča so izrazito sodobna, izbira pa vsaj tako pestra kot na zahodu (z izjemo izrazito seksualnega materiala; filmi so cenzurirani in do določene mere tudi revije). To je varna bližnjevzhodna destinacija, z udobjem kot doma in priokusom eksotike. Kreditno kartico lahko izpraznite za dizajnerska oblačila, poležavate na čudovitih plažah in srkate koktajl, medtem ko razmišljate o tem, v katero prefinjeno restavracijo boste šli in kje boste ob elektronskih ritmih preplesali noč.

Preberite več: Združeni Arabski Emirati