ARGENTINA

map of argentina

Raztegnjena od kozorogovega povratnika vse do Antarktike, od bujnih močvirij Litorala na severovzhodu, ki jih definira preobilje vode, do vedno suhega andskega platoja na zahodu – Argentina, kot da sega vse do konca sveta, kot se zdi na od preostale države z Magellanovo ožino ločenem arhipelagu Ognjena zemlja , vetrovni pokrajini, polni niča, ki ni podobna ničemur drugemu na planetu. Buenos Aires, ena od najbolj zanimivih prestolnic na svetu, naravna čudesa, predvsem pa emblematične pokrajine, zelene ravnice Pampe in dramatične stepe Patagonije, katerih imena v podzavesti zbujajo tipične podobe od vetra prebičanih planjav, posejanih z zaselki trdega življenja vajenih pionirjev, vse to je Srebrna dežela Argentina.

Na prvi pogled se zdi Argentina manj eksotična kot preostanek Južne Amerike in njeni prebivalci radi povedo, kako velik je vpliv Evrope na njihov narod. Sociologi radi zabavljajo, da je Argentina najbolj ameriška od vseh evropskih dežel in najbolj evropska od vseh ameriških dežel, toda njen značaj je zelo poseben in edinstven, destiliran skozi nacionalni ideal Argentinidad, ki ga zaznamujeta ponos in uporniška strast. Čeprav je veliko resnice v klišejih – argentinska družba se prav zares intenzivno hrani z nogometom, politiko in hitrim življenjem (sploh na cestah) – toda vendarle ne plešejo vsi tanga, niso vsi obsedeni z Evito in ne jahajo vsi naokoli na konjih. Kamorkoli boste zašli, pa vas bo zagotovo navdušila vnema, s katero Argentinci doživljajo mnoge vidike svoje kulture in so radovedni o preostanku sveta. 

Buenos Aires -Argentina- 136Med največjimi argentinskimi znamenitostmi je gigantska metropola Buenos Aires, najbolj osupljiva od vseh južnoameriških prestolnic. Je idealno mesto za brezciljna pohajanja, opazovanje ljudi, nakupovanje in preprosto vsrkavanje edinstvenega razpoloženja. Njene četrti (barrios) se zelo razlikujejo med seboj – nekatere so dekadentno staromodne, druge drzno sodobne – toda iz vseh veje prepoznaven temperament. Druga večja mesta, ki jih je vredno obiskati, so kolonialno mesto Salta na severozahodu, zavajajoče zapeljivi Rosario – rojstno mesto Che Guevaraja – in Ushuaia na osupljivo lepem obrežju kanala Beagle, ki je najjužnejše mesto na svetu.

Toda resnični aduti te ogromne dežele so njena velikost in raznolikost divjega življenja. Teoretično bi lahko skočili na letalo ali dve in si zjutraj ogledali opice vreščače in tukane v pragozdovih na severu, popoldne pa norčave pingvine, ki se kot po toboganih spuščajo v ledeni južni Atlantik. V Argentini živi na stotine vrst ptičev, vključno z andskim kondorjem in tremi vrstami flamingov, pume, pasavci, lame, lisice in tapirji pa vladajo v gozdovih, gorah, na vrtoglavih višinah Altiplana in na tamkajšnjih zelenih puna. Razkošne plantaže čaja in izsušena polja soli, nasadi palm in ledeniki pa še najmogočnejši slapi na svetu – zelo boste presenečeni, če si Argentino predstavljate le kot velik živinski ranč. Ducate najobčutljivejših biosistemov je zavarovanih in vključenih v razpredeno mrežo narodnih in regijskih parkov in rezervatov.

Za potovanje po deželi in ogledovanje vseh njenih lepot se lahko načelno zanesete na dobro razvito infrastrukturo, ki je dediščina desetletij domačega turizma. V zadnjem desetletju se je, delno zaradi naraščanja števila butičnih hotelov, izboljšala tudi kakovost namestitev po vsem cenovnem spektru. Med najboljšimi in najbolj luksuznimi nastanitvami so čudoviti ranči, znani kot estancias (ali fincas na severu). V večini krajev delujejo kakovostni turistični operaterji, ki vam ne bodo le razkazali znamenitosti, ampak bodo za vas rezervirali tudi kakšno od zelo pestrega nabora aktivnosti na prostem: jahanje, pohodništvo, raftanje na divjih vodah, vožnjo s kajaki, smučanje in letenje z zmajem, pa tudi mirnejše dejavnosti, kot so pokušanje vin, opazovanje ptic in fotografski safariji. Argentina ponuja tako neverjetno veliko, da je nemogoče vse zajeti v enem potovanju – zato ne bodite presenečeni, ko se boste zavedli, da se želite vrniti in raziskati še vse tisto, kar prvič ni prišlo na vrsto.

KAM

Marsikatera argentinska naravna znamenitost bi se zlahka potegovala za naziv najlepše na svetu: velikanski slapi Iguazú, spektakularni ledenik Perito Moreno, nepozabno doživetje ob opazovanju kitov pri polotoku Valdés ali prečudovita jezera in gore v okolici Bariloche – dejansko, celotna Patagonija. Nekatere od najlepših destinacij so ostale nepoznane množičnemu turizmu, recimo Esteros del Iberá, ogromen rezervat z lilijami prekritih lagun, kjer se lahko pobliže srečate s kormorani in kajmani, ali Antofagasta de la Sierra, odmaknjena vas, ki leži v osrčju pomrznjenih jezer, na gosto posejanimi s flamingi, ali Laguna Diamante, ki je kot safirno ogledalo, ki visoko v gorah odseva skrivnosten vulkan. Sprijaznite pa se, da vam bodo razdalje in klima preprečile videti vsak kotiček – bolj smiselno in prijetno se je osredotočiti na eno ali dve regiji dežele.
Razen če boste Argentino obiskali kot del daljšega južnoameriškega popotovanja, boste verjetno na argentinska tla prvič stopili v Buenos Airesu, saj je tam edino pravo mednarodno letališče, Ezeiza. Mesto ponuja eno od najboljših urbanih izkušenj na svetu, saj je zanimiva mešanica evropske arhitekture in lokalnega šarma, ki se kaže, recimo, v hišah, pobarvanih v barve legendarne nogometne ekipe Boca Junior. Muzeji v Buenos Airesu ponujajo dovolj, da zadovoljijo vse okuse – naštejmo le umetnost Latinske Amerike, kolonialno srebrnino, dinozavre in etnografijo – dan pa lahko zaključite z obiskom predstave tanga, sprehodom skozi bare ali večerjo v eni od mnogih odličnih restavracij.
Argentina - Iguazu Falls 5Proti severu leži Litoral, prostrana subtropska vodnata pokrajina, ki meji na Urugvaj, Brazilijo in Paragvaj. Tam so slikoviti slapi Iguazú in nekoč vzvišeni jezuitski misijoni, katerih ruševine zdaj razpadajo v džungli – z izjemo dobro vzdrževanega misijona San Ignacio Miní. Zahodno, tik ob Litoralu, se razteza ena od najbolj obiskanih regij Argentine Chaco, ki privlači predvsem goreče ljubitelje narave, ki jih ne odvrne niti ubijajoča poletna vročina niti slaba infrastruktura. Biser severozahoda je čudovita soteska Quebrada de Humahuaca s skalovjem v mavričnih nadihih, ki se dvigne v Altiplano, kjer se kljub pomanjkanju kisika pasejo lame in njihovi divji sorodniki. V bližini, v verigi osupljivo slikovitih dolin Valles Calchaquíes, v vinogradih na visoki nadmorski višini pridelujejo vina torrontés s čudovito cvetlično aromo.

KDAJ

Ker je Argentina prevelika, da bi jo vso užili naenkrat, je idealno, če lahko vsako regijo obiščete v času, ko je vreme tam najlepše. Pomlad traja približno od septembra do novembra in je primerna za obisk tako rekoč celotne dežele razen skrajnega juga, kjer lahko takrat piha močan leden veter. Na Ognjeni zemlji lahko sneži kadarkoli v letu, zato je najboljši čas za obisk poletje (od decembra do februarja), ko je tudi edini primeren čas za plezanje na najvišje andske vrhove, recimo na Aconcaguao. Buenos Aires je decembra in januarja večinoma zelo vroč in vlažen, v tem času pa se izogibajte tudi nižinskih predelov na severu, saj so temperature peklenske, ceste pa pogosto poplavljene zaradi hudih neurij. Jesen (marec in april) je odličen čas za obisk provinc Mendoza in San Juan, kjer takrat ravno obirajo grozdje, ter za Patagonijo in tudi za Ognjeno zemljo, kjer lahko ujamete pogled na rdeče in oranžne odtenke brezovih gozdov. Zimski meseci (od junija do avgusta) so idealni za obisk smučišč v Andih, ker se prav lahko zgodi, da viharji odrežejo od sveta mesta v Patagoniji in okolici od velike noči in vse do oktobra, pa zima ni primeren čas za obisk južnih regij. So pa takrat prijetne temperature na severu države, čeprav je Buenos Aires julija in avgusta nekako medel, kljub obilju zanimivosti pod streho.
Še nekaj je treba imeti v mislih: domačini si počitnice privoščijo januarja, za veliko noč in julija. Takrat je težko dobiti prevoz in namestitev, cene pa poskočijo, tudi do dvakrat.

POMEMBNI PODATKI

Zanimiva dejstva
Kako priti do tja
Kako potovati naokrog
Namestitev
Hrana in pijača

Zanimiva dejstva

argentinaulicaArgentina je po površini osma največja država na svetu, vendar v njej živi le 40 milijonov ljudi – tretjina na širšem območju Buenos Airesa – tako da je to ena od najredkeje naseljenih dežel na svetu.
• Približno 97 odstotkov Argentincev je evropskega porekla, večinoma španskega in italijanskega. Večina državljanov se izreka za katolike, petina pa jih je aktivnih vernikov. Čeprav je splav še vedno omejen, ima Argentina izjemno napredno zakonodajo na področju istospolnih porok in dostojanstvene smrti.
• Čeprav je najbolj znana po govedini, je Argentina tudi pomembna proizvajalka vina, pšenice, sadja in zelenjave. V zadnjih letih so velik del zemlje namenili soji, izvoz živalske krme na Kitajsko pa je prispeval k močni gospodarski rasti od krize leta 2001.
• Argentina je že dolgo pomembna v svetu znanosti; dr. Luis Agote je izvedel eno od prvih uspešnih transfuzij krvi leta 1914, v naslednjih desetletjih pa so bili za dosežke v medicini in kemiji z Nobelovimi nagradami nagrajeni Bernardo Houssay, César Milstein in Luis Federico Leloir. Nobelovi nagradi sta prejela tudi Carlos de Saavedra Lamas, leta 1936, za mirovniško delo v Južni Ameriki, in Adolfo Pérez Esquivel, leta 1980, za ščitenje človekovih pravic.
• Živahna argentinska filmska industrija je kar dvakrat segla po oskarju za najboljši tuji film: La historia oficial (Uradna zgodovina) leta 1985 in El secreto de sus ojos (Skrivnost v njihovih očeh) leta 2010. Oba sta obravnavala Umazano vojno (Guerra Sucia) in njene posledice.

Kako priti do tja

Nekateri obiskovalci pridejo v Argentino iz sosednjih držav, peščica tudi z ladjami, a velika večina popotnikov prispe tja preko mednarodnega letališča Ezeiza v Buenos Airesu.
Nasploh so cene vozovnic za Argentino precej visoke, vendar močno nihajo glede na povezavo in sezono. Najdražje so od decembra do februarja, okoli velike noči ter julija in avgusta, najugodnejše pa so zunaj sezone, to je od marca do junija in od septembra do novembra.

Kako potovati naokrog

argentina-vlakRazdalje v Argentini so ogromne in verjetno boste za prevoz porabili velik delež svojega potovalnega proračuna. Prevoz po tleh (predvsem avtobusni) je najboljši za ustvarjanje resničnega vtisa o velikosti države in občudovanje pokrajine. Vseeno pa je najdaljše relacije, predvsem v Patagonijo in okolico bolje preleteti, da prihranite kak dan ali več. Avtobusne mreže so v mestih široko razpletene, v odmaknjenih predelih pa je avtobusni prevoz ubog in nereden; tam razmislite o najemu avtomobila. Vlaki so neugledni in zelo omejeni ter nasploh neprimerni za potovanja.Nasploh je najbolj običajen transport po Argentini z avtobusom (omnibus, bus ali micro). Prevoza opravlja na stotine zasebnih podjetij, od katerih večina vozi le po eni regiji, nekatere, recimo TAC in Cruz del Sur, pa vozijo po vsej državi.

Namestitev

Na voljo je celoten spekter namestitev od kampov in hostlov do izjemno luksuznih rančev (estancias) in razkošnih hotelov, ki ponujajo vsakršno storitev, ki si jo je mogoče zapomniti, vmes pa še vse ostalo, tudi očarljive stare kolonialne hiše z balkoni in mračni hoteli, ki nimajo niti oken. V krajih, kjer v sezoni zmanjka prostora v hotelih, je običajna tudi oddaja zasebnih sob.
Cene se po državi zelo razlikujejo. Tam, kjer je veliko tujih turistov, predvsem v Buenos Airesu in Patagoniji, so cene v zadnjih letih močno narasle, manj obiskani kraji pa sicer ponujajo manj izbire, a tudi veliko ugodnejše cene. Celo v prestolnici pa boste za namestitev enakega ranga plačali manj kot v večini evropskih držav ali v Severni Ameriki. Malo ponudbe je le za tiste, ki potujejo sami in iščejo cenovno ugodno namestitev, hkrati pa bi radi več zasebnosti, kot je ponujajo hostli, čeprav število nastanitvenih objektov, ki ponujajo ceno za enega, nekoliko narašča, predvsem v letoviščih in na estancias, kjer so obroki in dejavnosti vključeni v ceno.

Hrana in pijača

Argentinsko hrano lahko povzamemo z eno besedo, govedina. Ne kar neka govedina, ampak najboljša govedina na svetu: sočna, rožnata in zdrava, vzrejena na najbolj zelenih in ekstenzivnih pašnikih, kar so jih krave sploh kdaj videle. Asado ali žar je v Argentini zakon in prav tako del vsakodnevnega argentinskega življenja kot nogomet, hitra vožnja in tango.

Poleg generičnih restaurantes (ali restoranes) lahko izbirate med parrillas (zrezki in govedina), marisquerías (morska hrana), confiterías (kava, sladice, prigrizki in preprosti obroki), comedores (preproste lokalne gostilne), pizzerías, bodegones (preproste restavracije, ki načelno strežejo hišno vino) in cantinas (majhni lokali, ki pogosto strežejo omejen italijanski meni, recimo testenine). Za južnoameriške standarde je kakovost restavracij visoka, in čeprav hrana po mednarodnih merilih ni prav poceni, večinoma gost za svoj denar dobi veliko.

Nazaj na vrh