ARGENTINA

map of argentina

Raztegnjena od kozorogovega povratnika vse do Antarktike, od bujnih močvirij Litorala na severovzhodu, ki jih definira preobilje vode, do vedno suhega andskega platoja na zahodu – Argentina, kot da sega vse do konca sveta, kot se zdi na od preostale države z Magellanovo ožino ločenem arhipelagu Ognjena zemlja , vetrovni pokrajini, polni niča, ki ni podobna ničemur drugemu na planetu. Buenos Aires, ena od najbolj zanimivih prestolnic na svetu, naravna čudesa, predvsem pa emblematične pokrajine, zelene ravnice Pampe in dramatične stepe Patagonije, katerih imena v podzavesti zbujajo tipične podobe od vetra prebičanih planjav, posejanih z zaselki trdega življenja vajenih pionirjev, vse to je Srebrna dežela Argentina.

Preberite več: Argentina

BRAZILIJA

zemljevid-brazilijaBrazilci radi rečejo, da ne živijo v državi, ampak na celini. To je opravičljivo pretiravanje. Brazilija je večja kot ZDA, če izvzamemo Aljasko; potovanje od Recife na vzhodu do meje s Perujem na zahodu je daljše kot od Londona do Moskve, razdalja med severno in južno mejo pa je približno enaka razdalji med New Yorkom in Los Angelesom. Brazilija nima gorovij, s katerimi bi se lahko merila s svojimi andskimi sosedi, kljub temu pa ponuja prav toliko pokrajinske in kulturne pestrosti, kot bi jo pričakovali od dežele takih razsežnosti.
Kljub izjemnim prostranostim živi približno dve tretjini brazilskega prebivalstva na obali ali v bližini, precej več kot polovica pa jih živi v mestih – tudi ob Amazonki. Rio in São Paulo sta med največjimi metropolami sveta, več kot milijon prebivalcev pa ima še deset drugih mest. Globlje v notranjost kot prodirate, redkejša je poseljenost.

Preberite več: Brazilija

ZDA 

zemljevid-usaOpevane kot svetilnik svobode, grajane zaradi poskusov globalne dominacije ... Združene države Amerike imajo mnogo obrazov in vsak ima o njih svoje mnenje. Podobe dežele, ki se je poimenovala kar po kontinentu, na katerem leži, so zasidrane v mislih vsakega popotnika: neskončne avtoceste, ki sekajo prazne puščave, gozdovi nebotičnikov, ki se vzpenjajo nad urbano džunglo, brezmejne plaže, posejane z jadralnimi deskami in oboževalci sonca, visoki gorski vrhovi in zelene doline, veličastni prikazi inženirskih vrhuncev od brooklynskega mosta do Hooverjevega jeza. Emblemi dežele so tako poznani, da so hkrati tudi del svetovne kulture: kip svobode, Veliki kanjon, stavba Empire State, US Capitol, znak za Hollywood ... Seznama še zdaleč ni konec.

Upov in sanj polni popotniki prihajajo v Ameriko že več kot petsto let. Prvim evropskim raziskovalcem so sledili milijoni priseljencev, ki so hoteli uiti ozkosrčni družbi starega sveta. Tam so se kot svobodni prebivalci pridružili Indijancem – pravim pionirjem dežele – in sužnjem, ki so jih z ladjami pripeljali iz Afrike in s Karibov. Skupaj so ustvarili narod, ki ni ponudil le nekaj resnično novega, ampak se je ponovno rojeval z vsakim svežim izzivom in navdihoval vse druge narode.

Preberite več: ZDA