Tanzanija

Zemljevid

Karibu pomeni dobrodošli v svahiliju in nikjer se ne boste počutili bolj dobrodošle kot sredi bogate kulture in čudovite narave Tanzanije. Že imena so magična: Kilimandžaro, Laetoli, Ngorangoro, Odluvai, Serengeti, Zanzibar. Kot bi govorili skrivnosten, pravljični jezik, kot da se boste, če sledite mamljivemu zvenu teh čarobnih imen, znašli v svetu legend, ki so pred stoletji krožile med prvimi evropskimi pomorščaki, in starodavnih pripovedk, ki so jih ob večernih ognjih šepetali viktorijanski raziskovalci črne celine. Potovanje v Tanzanijo je tudi potovanje skozi čas – prav tja na začetek, vse do prve stopinje, ki jo je človeška noga pustila na tem planetu.

Ribic TanzanijaNedaleč od Laetolia se je tisto stopalo, verjetno je pripadalo avstralopiteku, pred 3,6 milijona let vtisnilo v vulkanski pepel, morda nedolgo potem, ugibajo znanstveniki, ko se je človeška postava prvič postavila na dve nogi. Bili so trije, morda družina, tam mimo so šli ravno, ko je deževalo, po poti, kjer so hodile tudi hijene, divje mačke, pavijani, žirafe, gazele, nosorogi, sloni; še dežne kaplje so se vtisnile v geološko večnost ... Človek ne ve dobro, kako bi se počutil, ko gre po isti poti zdaj, milijone let kasneje – in sploh, kaj bi si mislil, če bi vedel, da bodo njegove odtise raziskovali čez milijone let.

 

plaza-tanzanijaTuristi bi za seboj lahko pustili manj romantične in predvsem za življenje in življenjski prostor največje divjadi bolj škodljive odtise, toda država se trudi ohraniti ravnotežje med svojimi željami po turističnih prilivih in ohranjanju tistega, kar turiste sploh privabi. Tako je kar 44 odstotkov ozemlja zaščitenega v obliki nacionalnih parkov in lovskih rezervatov, kar je več kot v katerikoli drugi državi na svetu, to pa obeta najboljše izlete med divjad v vsej Afriki. Neskončne črede gnujev in zeber, ki se prebijajo čez planjave na svojih letnih migracijah, za njimi pa levi, leopardi, gepardi in hijene. Tanzanija je tudi dežela slonov, saj je populacija med največjimi na svetu, v gorah pa je mogoče videti šimpanze.

Morda se milijon turistov, kolikor jih na leto obišče Tanzanijo, sliši veliko, toda to je v tej, največji državi v vzhodni Afriki, komaj en turist na kvadratni kilometer (in še v povprečju 50 domačinov). O prehudi gneči razen v največjih mestih in v turističnih vrhuncih na najbolj obiskanih točkah torej le težko govorimo (v Sloveniji, denimo, je gostota prebivalstva enkrat večja). Nasprotno, deželi je uspelo ohraniti vtis dobro varovane skrivnosti, ki je turistične množice še niso odkrile. Hkrati je ne pretresajo plemenski razkoli niti politične spletke, zato je idealna tako za tiste, ki prvič potujejo v Afriko, kot tudi za stare mačke črne celine.

 Preberi več:

Kam

kilimanjaro-zirafaV Tanzaniji vam ne bo dolgčas, tudi ko se boste tja odpravili drugič, tretjič, petdesetič, saj so možnosti za raziskovanja naravnih čudes in kulturnega mozaika, v katerem živi v prijateljskih odnosih več kot sto etničnih skupin, skoraj brezkončne. Večina obiskovalcev se najprej odpravi na sever – v nacionalni park Serengeti, kjer je mogoče opazovati letne selitve milijona gnujev ter na stotisoče zeber in antilop, pogosto opisane kot največji spektakel narave, v Ngorongoro, 20-kilometrsko vulkansko kaldero, znotraj katere se sprehajajo levi, sloni, bizoni, flamingi in celo črni nosorogi, Masaji pa pasejo svoje črede, in seveda na Kilimandžaro, na »streho Afrike«, ki vam ponuja priložnost, da le nekaj stopinj južno od ekvatorja zakopljete roke v sneg. In nato na plaže Zanzibara, na beli pesek, ki ga obliva turkizno moder in prijetno topel Indijski ocean, ali pa po sledeh pestre otoške zgodovine vse do Kamnitega mesta (zgodovinskega jedra glavnega mesta), ki je eno od sedmih Unescovih območij svetovne dediščine v Tanzaniji. Res so že te štiri destinacije dovolj, da obiščete Tanzanijo, v spomine nanje se boste lahko pogrezali še vse leto, toda zakaj bi nehali pri tem, ko pa dežela ponuja še toliko?

Kdaj

dez-zanzibarTanzanijsko podnebje je na splošno vse leto prijetno, s tropskim pridihom, čeprav vreme med regijami močno niha. Ob toplejših in vlažnih obalah na vreme vplivajo predvsem monsunski vetrovi, ki prinesejo dež od sredine marca do maja, ko močno dežuje skoraj vsak dan, zrak pa postane zoprno vlažen (masika, dolgo deževje), ter – v manjši količini – novembra, decembra in včasih januarja (mvuli, kratko deževje).

V notranjosti na vremenske pogoje najmočneje vpliva nadmorska višina. Osrednji plato je hladnejši in suh, v gorskih predelih na severovzhodu in jugozahodu pa lahko temperature junija in julija ponoči občasno padejo tudi pod 15 stopinj Celzija, dežuje pa lahko kadarkoli. Najbolj mrzlo je po vsej deželi od junija do oktobra, najbolj vroče pa od decembra do marca.

POMEMBNI PODATKI

 1. Zanimiva dejstva
 2. Kako priti do tja
 3. Kako potovati naokrog
 4. Namestitev
 5. Hrana in pijača

Zanimiva dejstva

 • Do leta 1964 se je kopenski del dežele imenoval Tanganjika. Od Velike Britanije se je osamosvojila leta 1961, dve leti kasneje pa še otok Zanzibar; leta 1964 sta se ozemlji politično povezali in osnovali novo državo, Tanzanijo (ki je zloženka obeh imen).
 • Ob vznožju Kilimandžara so nahajališča tanzanita, dragega kamna lepe modre barve, ki ga je mogoče najti samo v Tanzaniji in je tisočkrat redkejši od diamantov.
 • Olduvai-Gorge-TanzaniaV soteski Olduvai , na planotah Serengetija, so našli najstarejše ostanke človeka in njegovih prednikov ter kamnito orodje. Najstarejša tam najdena hominidna lobanja je stara 1,9 milijona let. Soteska je ena od najpomembnejših paleoantropoloških najdišč na svetu in je bila ključna za poglobitev razumevanja človeške evolucije. Tudi zato mnogi Tanzanijo imenujejo zibelka človeštva.
 • V 11. stoletju so se svahilijska mesta na obali povezala, pritegnila k sodelovanju tudi prebivalce notranjosti ter vzpostavila izjemno uspešno trgovino s partnerji po vsem Indijskem oceanu. Najbogatejše in najmočnejše mesto te naveze je postalo mesto Kilwa, za katerega je znani berberski popotnik iz severne Afrike Ibn Battuta v 14. stoletju rekel, da je najboljše mesto na svetu.
 • Leta 1973 se je vlada odločila, da funkcijo glavnega mesta, ki je od 19. stoletja pripadala obmorskemu mestu Dar es Salaam (Pristanišče miru), preseli v Dodomo, ki ima bolj centralno lokacijo. Šele leta 1996 so preselili tja parlament, veliko vladnih uradov pa je še vedno v nekdanji prestolnici, ki jo tudi ljudje še vedno pojmujejo kot glavno mesto.
 • 99 odstotkov prebivalcev je Afričanov (od tega jih je 95 odstotkov črncev Bantu, ki pripadajo več kot 130 plemenom), 1 odstotek pa je Azijcev, Evropejcev in Arabcev. Na Zanzibarju živi nekoliko več Arabcev.
 • Svahili (ali kisvahili) je poleg angleščine uradni jezik v Tanzaniji. Je materni jezik le okoli petih milijonov ljudi na Zanzibarju in na tanzanijski obali, vendar je postal glavni sporazumevalni jezik južne polovice vzhodne Afrike in ga govori več kot 140 milijonov ljudi. Čeprav je po strukturi in izvoru bantujski, vključuje veliko arabskih in angleških besed. Na Zanzibarju je razširjena tudi arabščina, lokalno pa prebivalci govorijo množico drugih jezikov.
 • coln-zanzibarZanzibar (Obala črnih) je dejansko otočje, sestavljeno iz dveh večjih in okoli 50 manjših otokov. Zgodovina poselitve je dolga vsaj 20.000 let, vendar se je v kolektivni civilizacijski spomin zapisalo predvsem obdobje trgovine s sužnji, ko je bil Zanzibar ena od glavnih tržnic s sužnji. Te so prebivalci lovili po celinski Afriki ter jih prodajali v Arabijo in Ameriko.
 • Ko se je Zanzibar osamosvojil, so afriški prebivalci otočja pobili okoli 10.000 Arabcev in Azijcev, se znesli nad ženskami in zažgali njihove domove. V nekaj tednih je umrla ali ušla petina otoških prebivalcev.
 • V Dar es Salaamu po ocenah OZN 70 odstotkov od 4,3 milijona prebivalcev živi v revnih barakarskih naseljih v središču mesta, v mnogih ni vode niti drugih osnovnih mestnih služb. Bogatejši prebivalci živijo na severu mesta, ob obali.

Kako priti do tja

kilimanjaro-letalisce

Letalo vas bo pripeljalo na enega od dveh mednarodnih letališč, v Dar es Salaam ali pod Kilimandžaro. Iz Evrope letijo letala tja vsak dan ali vsaj nekajkrat na teden. Iz Zambije se lahko v Tanzanijo pripeljete tudi z vlakom, najprej do Dar es Salaama, od tam pa še do drugih večjih mest. Zelo veliko popotnikov pride tudi z avtobusom, še posebno, če je Tanzanija le ena od postaj; dokaj dobra povezava je, recimo, s Kenijo.

Ob vstopu v državo morate pridobiti vizo. Na letališčih so vrste pred uradniškimi okenci običajno zelo dolge, še posebno, če hkrati pristane več leta iz tujine, čemur se lahko izognete, če vizo pridobite še pred odhodom.

Kako potovati naokrog

Največ turistov potuje po Tanzaniji z avtobusom, čeprav so ceste slabe in vožnja zelo počasna, vozniki pa ne posebno dobri niti potrpežljivi; prometne nesreče so tudi zato najpogostejši vzrok smrti v državi. Večina avtobusov vozi po državi iz Dar es Salaama; po liniji do Moshia in Arushe vozijo boljši, klimatizirani avtobusi, na nekaterih medkrajevnih linijah pa na avtobusih strežejo tudi pijačo in pecivo. Po Dar es Salaamu vozijo minibusi (daldal), s katerimi lahko pridete kamorkoli v mestu. Vožnja stane okoli 250 tanzanijskih šilingov (0,1 evra), nekoliko več za daljše vožnje. Postaje so le redko označene, zato morate natanko vedeti, kje daldali ustavljajo in kako se imenuje postaja, kamor ste namenjeni. Naokoli vozijo tudi tuktuki, ki se dobro znajdejo v gneči in so cenejši kot taksiji; tako za tuktuk kot tudi za taksi se vnaprej dogovorite o ceni.

Za daljša potovanja so zelo udobna izbira letala. Med večjimi mesti vozi pet letalskih družb, letala pa so dokaj varna in zanesljiva, čeprav velikokrat zamujajo. Vozijo tudi skupinski taksiji, vendar s tako hitrostjo, da vam gredo vse dlake pokonci, zato naj bodo le izhod v sili.

Namestitev

V Tanzaniji lahko prespite v zelo poceni kampih (na obrobju večjih mest stanejo okoli 4 evre na noč, v bližini parkov še enkrat toliko, v parkih pa od 25 evrov naprej; na Zanzibarju kampiranje ni dovoljeno) in penzionih ali v dražjih hotelih, bungalovih in kampih z že postavljenimi šotori (cene so od 30 pa vse do 400 evrov na noč). Na safarijih si lahko, recimo, privoščite zelo razkošno prenočitev z lastno kopalnico, vročo vodo in elektriko.
tanzanija2V večjih mestih, kot sta Dar es Salaam in Arusha, je izbira precejšnja, prav tako v narodnih parkih. V mestih, kmetijah in na obali so na voljo tudi stanovanja, najamete pa lahko tudi večje hiše in kmetije. Na Zanzibarju lahko najamete razkošne vile prav na plaži, skupaj z osebjem, ki bo za vas kuhalo in čistilo.
Ker je Tanzanija priljubljena lokacija za večje konference, predvsem za afriške organizacije, je na voljo tudi dovolj dobro opremljenih hotelov.

Hrana in pijača

Tanzanijci ne jedo pogosto zunaj, zato tam ni toliko restavracij kot v kakšni drugi afriški državi. Vseeno pa je izbira dobra v večjih mestih in na turističnih območjih, kjer strežejo tradicionalne in bolj zahodnjaško obarvane jedi.
Večina hrane, ki sestavlja tanzanijsko kuhinjo, je značilna za vso vzhodno Afriko. Meso ni tako priljubljeno kot na drugih delih celine: govedo, tako kot tudi ovce in koze, gojijo predvsem zaradi mleka in statusa v skupnosti, zakoljejo pa ga samo za zelo posebne priložnosti, recimo za poroko ali rojstvo otroka. Če že pripravijo meso, je to najpogosteje nyama choma (meso na ražnju) in ndayu (pečena mlada kozletina). Drugače pa prehrana temelji na škrobnih živilih, kot so proso, fižol, riž in koruzni zdrob. Značilna jed je, recimo, ugali, polenti podobna jed iz koruzne ali manijokine moke in prosa, ki jo postrežejo z omako iz mesa, rib in fižola ali iz kuhane zelenjave in se je z rokami iz skupne sklede, postavljene na sredo mize. Vsaka vas ima svojo različico, strežejo pa jo tudi v nekaterih restavracijah; turistom se pogosto zdi omledna in neprivlačna, vendar se jo splača poskusiti. Na obali radi kuhajo s kokosovim mlekom, pripravljajo pa predvsem wali (riž) in različne samaki (ribe).
Pijte ustekleničeno vodo ali vsaj dobro prekuhano, saj je voda iz pipe močno onesnažena ter okužena z E. coli in drugimi bakterijami. Pozorni bodite tudi, da je sadje olupljeno in meso dovolj pečeno, mleko pa raje prepustite domačinom.

Nazaj na vrh