KENIJA

zemljevid-kenijaV naročju Indijskega oceana, razpeta čez ekvator, leži Kenija, ki je s čudovito pokrajino gozdnatih hribov, s krpanko kmetij in poraščeno savano, nad katero se dviga gora Mount Kenya, izjemna dežela za potovanje. Njena dramatična geografija je podlaga za številne naravne habitate, ki gostijo neverjetno pestro divjad, bogata zgodovina priseljevanja in osvajanja pa je ustvarila osupljivo družbeno panoramo, ki vključuje svahilijske mestne države na obali in Masaje v dolini Rift.

kenijaSvetovno znani narodni parki, plemenska ljudstva in vrhunske plaže dajejo deželi eksotičen nadih z magnetično privlačnostjo. Toda le težko boste rekli, da ste jo resnično doživeli, če boste le sledili kači turistov od ene do druge znamenitosti. Če se podate na stranpoti, boste vstopili v svet, v katerem živi večina Kenijcev: na neprestano živahne blatne kmečke poti, med koče iz zarjavelega železja, v čajnice, na nagnetene avtobuse in ceste, po katerih tekajo otroci in koze. Tako na turističnih poteh kot tudi drugod boste lahko uživali v človeški toplini in odprtosti ter predvsem v obilju čudovitih razgledov – na savano, posejano z masajskimi čredami in divjimi živalmi, na višinsko barje Kikuyua, kjer se pasejo krave in ovce, ter na globoke gozdove, polne opic in ptičjega petja. Seveda pa Kenija ni le lepa razglednica: zapletite se v pogovor z domačinom in kaj hitro boste izvedeli marsikaj o globokih ekonomskih in družbenih trenjih, ki pestijo državo.

Preberi več ...

KAM

Najbolj očitni cilji so obala in nacionalni parki. Če boste obiskali Kenijo v organizirani skupini, boste verjetno čas preživeli tam. Kljub posledicam pritiskov človeškega prebivalstva je spektakel, ki ga igra kenijska divjad, še vedno zelo privlačno doživetje. Milijon obiskovalcev, ki vsako leto obišče deželo, se zlahka razgubi v tako velikem prostoru in nič vam ne preprečuje, da se ne bi izognili turistični gneči.
Glavni nacionalni parki in rezervati, ki jih napajajo sezonske reke, ležijo v savani na obronkih višavja, ki zavzema večji del jugozahodne četrtine dežele. Velika večina Kenijcev živi v teh razgibanih hribih, katerih grebeni so mozaik majhnih kmetij in plantaž. V osrčju višavja se razprostira dolina Rift, arhetip vzhodnoafriške podobe suhih, s trnovim drevjem poraslih savan, posejanih z jezeri in vulkani.

KDAJ

V Keniji so vremenski vzorci kompleksni in nepredvidljivi, hudo so udarile tudi podnebne spremembe. Okvirno so sezone štiri: vroča in suha od januarja do marca, vroča in vlažna od aprila do junija (»dolgo deževje«), topla in suha od julija do oktobra ter novembra in v začetku decembra nekaj tednov dolgo toplo in vlažno »kratko deževje«. Na višjih legah lahko dežuje kadarkoli. V zahodni Keniji je vzorec dežja razpršen, saj je pod vplivom jezera Victoria, v vzhodni polovici dežele, predvsem na obali, pa vreme usmerjajo monsunski vetrovi Indijskega oceana – suh severovzhoden monsun (kaskazi), ki piha od novembra do marca ali aprila, in vlažen jugovzhodni monsun (kusi), ki piha od maja do oktobra. Kusi ponavadi prinese najbolj obilen dež na obalo maja in junija.

Temperature so odvisne predvsem od nadmorske višine: za vsakih 100 metrov lahko pričakujete 0,6 stopinje Celzija nižjo temperaturo. Na višini morske gladine v Mombasi temperatura redko pade pod 20 stopinj Celzija, celo tik pred zoro. V Nairobiju, ki leži 1.660 metrov nad morjem, pa je podnebje bolj zmerno; v hladni sezoni julija in avgusta se lahko temperatura ponoči spusti celo na 5 stopinj Celzija, čeprav je čez dan tudi v tistem obdobju sonce žgoče vroče in je še v senci krepko čez 21 stopinj. Bazeni so le redko ogrevani, res topli so samo na obali.

POMEMBNI PODATKI

  1. Zanimiva dejstva
  2. Kako priti do tja
  3. Kako potovati naokrog
  4. Namestitev
  5. Hrana in pijača

1. Zanimiva dejstva

  • S površino 580.400 kvadratnih kilometrov je Kenija malo večja od Francije in nekoliko redkeje poseljena: število prebivalcev je dolga leta naraščalo hitreje kot kjerkoli drugje na svetu, zdaj pa se je ustalilo pri približno 40 milijonih.
  • Kenija je postala neodvisna leta 1963, po skoraj 80 letih britanske okupacije in kolonialne nadvlade. Republika Kenija je večstrankarska demokracija z več kot dvajset registriranimi političnimi strankami.
  • Ker ima le malo rudnin (čeprav so pred kratkim potrdili obstoj potencialno donosnih naftnih virov), dobi Kenija večino tujih valut, ki jih potrebuje za uvoz ključnih dobrin, z izvozom kave in čaja ter s turizmom. Večina Kenijcev se preživlja s samooskrbnim kmetijstvom in dohodki enega ali dveh članov družine, ki imajo plačano zaposlitev.
  • Kenijsko družbo sestavljajo zelo številen in povsem nemočen spodnji razred, maloštevilen, a rastoč srednji razred in majhna elita, ki uspeh kuje predvsem z nepotizmom in podkupovanjem. Nebrzdana korupcija preveva vse kotičke dežele in vpliva na vse vidike gospodarstva.
  • Bolj pozitivno je, da ima tri četrtine Kenijcev prenosne telefone, kar je zelo visok delež za dežele v razvoju. Mobilna finančna storitev M-Pesa, ki omogoča vsakomur, da pošlje denar drugemu telefonskemu uporabniku, je med najbolj naprednimi na svetu in je spremenila življenje mnogih revnih Kenijcev, ki delajo daleč stran od svojih družin.

2. Kako priti do tja

Edina direktna pot v Kenijo je z letalom, razen če potujete iz južne Afrike. Leti v Kenijo so na splošno dražji od poznega junija do sredine avgusta in od sredine decembra do sredine januarja. Čarterski leti iz Evrope v Mombaso so pogosto cenejši kot redne linije, vendar v teh primerih večinoma ne morete ostati dlje kot dva ali štiri tedne. Let rezervirajte čim prej, še posebno če nameravate potovati v visoki sezoni, saj so letala pogosto hitro zasedena.

3. Kako potovati naokrog

Možnosti za potovanje po Keniji so zelo pestre. Če želite, da je za vas poskrbljeno ves čas izleta, lahko izberete skupinski ali ekskluzivni cestni safari, pri katerem lahko izbirate med oblikovanimi ponudbami ali za vas prilagojenim načrtom poti; odločite se lahko tudi za zračni safari in letite po ustaljenih domačih linijah (pogosto v majhnih letalih z odlično vidljivostjo) ali najamete lahko letalo za lastno uporabo. Če hočete biti neodvisni, najemite vozilo, tudi z voznikom. Tisti z omejenim potovalnim proračunom lahko koristijo širok nabor javnega prevoza – ki je sicer v rokah zasebnih podjetij – od umetno hlajenih avtobusov velikih podjetij do majhnih podjetij in zadrug, ki imajo le po en dotrajan minibus. V vseh mestih se za posel trudi množica nissanovih minibusov, ki delujejo kot skupinski taksiji ali matatus. Železniške povezave so čedalje slabše, vseeno pa nekajkrat na teden še deluje linija med Nairobijem in Mombaso.

4. Namestitev

Namestitve v Keniji so zelo raznovrstne, od kampov in lokalnih penzionov za nekaj sto šilingov (nekaj evrov) na noč do luksuznih hiš in butičnih kampov, ki zlahka stanejo več sto dolarjev na noč.

Če načrtujete potovanje v Kenijo in bi si radi privoščili namestitev srednjega in višjega razreda, lahko veliko prihranite, če ne potujete v visoki sezoni. Večina letoviških hotelov in safarijskih prenočišč ima visokosezonske, srednjesezonske in nizkosezonske cene (slednjim rečejo tudi cene zelene sezone). Ponekod imajo tudi praznično sezono, ki traja samo med božičnimi in novoletnimi počitnicami, to je od 21. decembra do 2. januarja. Cene v nizki sezoni znašajo od 30 do 50 odstotkov cen v visoki sezoni.

Nekateri manjši kampi in penzioni se zaprejo od sredine marca do sredine aprila (takoj po veliki noči) in junija, včasih pa tudi novembra. Razporeditev sezon se med namestitvami zelo razlikuje, odvisno od populacije, na katero ciljajo (ponekod je, recimo, februarja visoka sezona).

5. Hrana in pijača

Za veliko večino Kenijcev so obroki preprosti in kalorični. Življenjski standard jim ne dopušča razvajanja in tako tudi ni nobenih izstopajočih nacionalnih jedi. Kulinarična kultura se je razvila na obali, zaradi tradicionalne povezave s trgovino na Indijskem oceanu pa so njene glavne sestavine riž in ribe, izboljšane s kokosom, tamarindo in eksotičnimi začimbami. Za obiskovalce in premožnejše Kenijce je v velikih mestih in na turističnih območjih dovolj restavracij; najpogosteje ponujajo pečeno meso, morsko in italijansko hrano, najdete pa lahko vse od argentinske do tajske kuhinje.
V bolj osnovnih lokalnih restavracijah si lahko privoščite dostojen obrok za manj kot 200 kenijskih šilingov (manj kot dva evra). Boljši obroki v turističnih krajih redko stanejo več kot 2.000 šilingov (20 evrov) na osebo, seveda pa deluje tudi veliko restavracij, v katerih lahko zapravite po 5.000 šilingov in več. Pri preverjanju računa ne pozabite, da je treba povsod, razen v najmanjših lokalih, za hrano in pijačo obračunati 16-odstotni DDV in 2 odstotka za vladno dajatev za usposabljanje zaposlenih. V večini lokalov so davki obračunani v ceni, ponekod pa jih obračunajo dodatno, tako da morate v meniju prišteti približno petino cene. Nekateri zaračunavajo tudi strošek postrežbe, vedno pa lahko dodate še napitnino.

Nazaj na vrh ...