JUŽNA AFRIKA

zemljevid afrikaJužna Afrika je velika, raznolika in neverjetno lepa dežela. Velika je kot Španija in Francija skupaj, razteza pa se od slikovitih mest na Garden Route v provinci Western Cape do prvobitne subtropske obale na severu province KwaZulu-Natal in ogromne polpuščave Karoo na severovzhodu, v osrčju nacionalnega parka Kruger, ki velja za eno od najboljših destinacij za safarije v Afriki. Je tudi eno od največjih kulturnih stičišč afriške celine, čeprav je to desetletja ostajalo skrito pod železnim plačem rasne segregacije, zdaj pa se, predvsem v večjih mestih, spet čedalje bolj očitno in čedalje manj prikrito.

juzna-afrikaVeliko obiskovalcev je prijetno presenečenih zaradi odlične južnoafriške infrastrukture, ki jo lahko primerjamo z avstralsko in ameriško. Zaradi dobrih letalskih povezav in avtobusne mreže, odličnih cest ter prvovrstnih prenočišč z zajtrkom in penzionov je Južna Afrika odlična za popotovanja. Kdor ima manjši potovalni proračun, lahko koristi hostle, ki klijejo kot gobe po dežju, in avtobuse za popotnike, ki omogočajo cenovno ugodno odkrivanje različnih kotičkov dežele. ...

Kljub sodobni ponudbi pa je Južna Afrika še vedno uganka; po skoraj dveh desetletjih enakosti ras in demokracije »mavrični narod« še vedno išče svojo identiteto. Apartheid je morda mrtev, toda njegova zapuščina še vedno oblikuje Južno Afriko tudi v najbolj otipljivem smislu. To nikjer ni bolj očitno kot na načrtih večjih in manjših mest, na katerih so afriška območja – ki so nasploh revna – potisnjena daleč stran od pogledov.

Prebivalstvo Južne Afrike se ne deli preprosto na črne in bele. Večina je Afričanov (79,5 odstotka prebivalstva), belci predstavljajo 9 odstotkov, le malo manj je rasno mešanih prebivalcev – potomcev belih priseljencev, sužnjev in Afričanov, ki govorijo angleščino in Afrikaans ter predstavljajo večino v provinci Western Cape. Preostali (2,5 odstotka) živijo predvsem v KwaZulu-Natal in so potomci Indijcev, ki so v Južno Afriko prisilno prišli na začetku dvajsetega stoletja kot služabniki.
Toda niti ta statistika ne da popolne slike. Boljši kazalnik pestrosti v Južni Afriki je številnost uradnih jezikov (ki jih je enajst), ki odsevajo različne kulture iz različnih delov dežele. V vsaki regiji boste lahko opazovali poseben stil v arhitekturi, obrteh in včasih tudi oblačilih. Morda so še vznemirljivejša velika mesta, v katerih se odseva vsa dežela v alkemistični mešanici ruralnega in urbanega, tradicionalnega in sodobnega.

Kriminal ni tako pereč, kot včasih poročajo mediji, je pa pomembna tema. Gre predvsem za način gledanja na to – treba je biti previden, ne pa paranoičen. Statistično je verjetnost, da vas bodo napadli, največja v središču Johannesburga, kjer so nasilni zločini vsakodnevna realnost. V drugih mestih je tveganje manjše – podobno kot, denimo, v nekaterih delih ZDA.

Preberi več ...

KAM

Čeprav bi lahko v nekaj tednih prepotovali vso Južno Afriko, boste imeli veliko več od potovanja, če si izberete le del dežele. Vsaka od devetih provinc ponuja prepričljive razloge za obisk, a največ popotnikov se odloči za zahod ali vzhod dežele.

Na zahodu, ki ga je najbolje obiskati v toplejših mesecih (od novembra do aprila), leži Cape Town, ki se ga splača videti že zaradi izjemnega naravnega konteksta: mesto je namreč zraslo ob vznožju Mizaste gore, zato je razgled nanj nepozaben. Od tam so vse destinacije v provinci Western Cape oddaljene pol dneva vožnje, kar vam ponuja bogat vpogled v dediščino kolonialistov, ki so prav v tem delu dežele ostali najdlje. V Winelands boste lahko občudovali značilno južnoafriško-nizozemsko arhitekturo, zgodovinska mesta in s trto pokrita pobočja, na planoti Garden Route vas čaka z gozdovi poraščena obala, v regiji Little Karoo pa suha pokrajina, posuta z Afrikaner dorps, mesti nekdanjih kolonialnih prebivalcev.
Če se vam zahod sliši preveč kičasto in si želite bolj »afriške« izkušnje, se odpravite na vzhodni konec dežele.

KDAJ

Južna Afrika je večinoma sončna, toda ko se shladi, boste to zelo čutili, saj je vse v tej deželi izdelano le za toplo vreme. Višek zime je na južni polobli (obratno kot na severni) junija in julija, višek poletja pa decembra in januarja, ko je veliko stvari zaprtih zaradi letnih počitnic.

Podnebje je v Južni Afriki zelo raznoliko. Na obalnem pasu, kjer ležita Cape Town in Garden Route, so poletja načelno topla in mila, a precej nepredvidljiva; dežuje lahko kadarkoli v letu, zimski dnevi pa so pogosto mrzli in mokri. Večina prebivalcev Cape Towna meni, da je najlepše od marca do maja, ko neha pihati, vreme je čudovito milo in turisti že odidejo. V subtropskem KwaZulu-Natalu so zime tople in sončne, morje pa mlačno; v hribovju Lesotha in na območju Drakensberga je poleti pogosta megla, pozimi pa v hribih tudi sneg.
Johannesburg in Pretoria ležita na dvignjenem platoju in imata skoraj idealno podnebje: poletni dnevi so vroči in jih pogosto popestrijo dramatične nevihte, zime pa so suhe, s hladnimi nočmi. Vzhodno od Johannesburga, na nižji nadmorski višini, v zagozdi ob mozambiški meji, kjer ležita tudi nacionalni park Kruger in večina Swazilanda, so vzorci poletnih in zimskih padavin podobni kot na višje ležečih predelih, vendar so zaradi občutno nižje nadmorske lege temperaturni odkloni veliko večji.

POMEMBNI PODATKI

 1. Zanimiva dejstva
 2. Kako priti do tja
 3. Kako potovati naokrog
 4. Namestitev
 5. Hrana in pijača

1. Dejstva

 • V Južni Afriki živi 51 milijonov ljudi, ki govorijo enajst uradnih jezikov (poleg številnih lokalnih jezikov): zulu, xhosa, afrikaans, pedi, angleščino, ndebele, sotho, setswana, siswati, venda in tsonga.
 • Država je večstrankarska demokracija. Parlament ima sedež v Cape Townu, ki je zakonodajna prestolnica, Pretoria pa je izvršna prestolnica, v kateri predsednik in njegov kabinet vodijo državo. Vsaka od devetih provinc ima tudi svojo vlado.
 • Lesotho in Swaziland sta samostojni kraljestvi, ki sta povsem obdani z ozemljem Južne Afrike.
 • Najvišja točka Južne Afrike je Njesuthi v Dakensbergu, na višini 3.408 metrov. Tudi najvišja točka Lesotha leži v Drakensbergu, to je 3.482 metrov visoka Thabana Ntlenyana.
 • Južnoafriški predsednik Jacob Zuma živi s tremi ženami, kar je majhno gospodinjstvo v primerjavi z družino svazijskega kralja Msawatija, ki ima 14 žena. Kralj Lesotha Letsie se je poročil samo enkrat.
 • Žena Nelsona Mandele Graca Machel, ki je bila prej poročena s pokojnim mozambiškim predsednikom Samorao Machelom, je edina ženska, ki je bila prva dama dveh držav.

2. Kako priti do tja

Kot gospodarsko in turistično središče subsaharske Afrike je Južna Afrika dobro povezana s svetom. Večina letal iz Evrope pristane na johannesburškem letališču Tambo International, pogosti leti pa so tudi v Cape Town.

Cene vozovnic so odvisne od sezone, najdražje so junija, julija, avgusta, decembra in prvi teden januarja, ko jih je tudi najtežje dobiti. Najugodnejše cene so v nizki sezoni od oktobra do novembra in od drugega tedna januarja do marca.

3. Kako potovati naokrog

Čeprav so razdalje velike, je potovanje po Južni Afriki kar enostavno, saj je mreža javnega prevoza dokaj dobro organizirana, podjetij, ki izposojajo vozila, je dovolj, cestna mreža in domače letalske povezave pa najboljše v Afriki. Šibka točka je javni transport v urbanih območjih, ki je brez izjeme slab in pogosto nevaren. Mestni prebivalci Južne Afrike, ki si to lahko privoščijo, večinoma uporabljajo zasebni prevoz, in če nameravate v enem mestu ostati dlje časa, je to možnost, ki se jo splača temeljito premisliti. Tako rekoč nemogoče je priti z javnim prevozom do nacionalnih parkov in krajev, ki ležijo stran od ustaljenih turističnih poti; tudi če vam bo uspelo, boste verjetno potrebovali avto za vožnjo po parku, zato se ga splača najeti že prej.

Med mesti vozijo trije avtobusni prevozniki, to so Greyhound, Intercape in Translux; povezujejo večino mest v državi. Vožnja na teh avtobusih je varna, cenovno ugodna in udobna, vozila pa so običajno opremljena s klimatskimi napravami in straniščem.

4. Namestitev

Glede na to, kaj je na voljo v drugih razvijajočih se državah, se prenočevanje v Južni Afriki zdi drago, toda standardi so na splošno visoki in za svoj denar boste dobili zelo veliko. Tudi v najbolj skromnih popotniških kočah boste dobili vsaj sveže rjuhe in čisto sobo. Razen v najcenejših namestitvah je v sobah skoraj vedno kopalnica, pogosto pa lahko uporabljate tudi vrt ali bazen. Če želite nekaj posebnega, je v Južni Afriki nekaj izjemnih butičnih hotelov ter razkošnih hiš in podeželskih namestitev za oddajo – brez izjeme v krasnem okolju – po za standarde razvitega sveta dokaj razumnih cenah. Nacionalni parki in rezervati ponujajo svoje namestitve, ki segajo od osnovnih počivališč do neverjetno elegantnih lovskih koč.

5. Hrana in pijača

Južna Afrika nima skupne avtohtone kuhinje, čeprav so bili poskusi, da bi do tega standarda povzdignili kulinariko province Western Cape. Element, ki povezuje deželo, je ljubezen do mesa. Splača se poskusiti tudi pestro izbiro južnoafriške morske hrane, ki vključuje raznolike ribe, jastoge, ostrige in školjke. Lokalno pridelano sadje in zelenjava sta večinoma zelo kakovostna.

Poulična hrana nima posebne tradicije, tako da ljudje, ki se jim mudi, večinoma pojejo pito ali piščanca v eni od verig hitre hrane. Med pijačami dominirajo južnoafriška vina, med katerimi je veliko zelo dobrih, in nekaj vrst piva, ki pa ne ostane dolgo v spominu. V velikih mestih – zunaj njih pa ne toliko – je precej odličnih restavracij, v katerih lahko uživate v spektru mednarodnih okusov.

Nazaj na vrh ...