KENIJA

zemljevid-kenijaV naročju Indijskega oceana, razpeta čez ekvator, leži Kenija, ki je s čudovito pokrajino gozdnatih hribov, s krpanko kmetij in poraščeno savano, nad katero se dviga gora Mount Kenya, izjemna dežela za potovanje. Njena dramatična geografija je podlaga za številne naravne habitate, ki gostijo neverjetno pestro divjad, bogata zgodovina priseljevanja in osvajanja pa je ustvarila osupljivo družbeno panoramo, ki vključuje svahilijske mestne države na obali in Masaje v dolini Rift.

kenijaSvetovno znani narodni parki, plemenska ljudstva in vrhunske plaže dajejo deželi eksotičen nadih z magnetično privlačnostjo. Toda le težko boste rekli, da ste jo resnično doživeli, če boste le sledili kači turistov od ene do druge znamenitosti. Če se podate na stranpoti, boste vstopili v svet, v katerem živi večina Kenijcev: na neprestano živahne blatne kmečke poti, med koče iz zarjavelega železja, v čajnice, na nagnetene avtobuse in ceste, po katerih tekajo otroci in koze. Tako na turističnih poteh kot tudi drugod boste lahko uživali v človeški toplini in odprtosti ter predvsem v obilju čudovitih razgledov – na savano, posejano z masajskimi čredami in divjimi živalmi, na višinsko barje Kikuyua, kjer se pasejo krave in ovce, ter na globoke gozdove, polne opic in ptičjega petja. Seveda pa Kenija ni le lepa razglednica: zapletite se v pogovor z domačinom in kaj hitro boste izvedeli marsikaj o globokih ekonomskih in družbenih trenjih, ki pestijo državo.

Preberite več: Kenija

JUŽNA AFRIKA

zemljevid afrikaJužna Afrika je velika, raznolika in neverjetno lepa dežela. Velika je kot Španija in Francija skupaj, razteza pa se od slikovitih mest na Garden Route v provinci Western Cape do prvobitne subtropske obale na severu province KwaZulu-Natal in ogromne polpuščave Karoo na severovzhodu, v osrčju nacionalnega parka Kruger, ki velja za eno od najboljših destinacij za safarije v Afriki. Je tudi eno od največjih kulturnih stičišč afriške celine, čeprav je to desetletja ostajalo skrito pod železnim plačem rasne segregacije, zdaj pa se, predvsem v večjih mestih, spet čedalje bolj očitno in čedalje manj prikrito.

juzna-afrikaVeliko obiskovalcev je prijetno presenečenih zaradi odlične južnoafriške infrastrukture, ki jo lahko primerjamo z avstralsko in ameriško. Zaradi dobrih letalskih povezav in avtobusne mreže, odličnih cest ter prvovrstnih prenočišč z zajtrkom in penzionov je Južna Afrika odlična za popotovanja. Kdor ima manjši potovalni proračun, lahko koristi hostle, ki klijejo kot gobe po dežju, in avtobuse za popotnike, ki omogočajo cenovno ugodno odkrivanje različnih kotičkov dežele. ...

Preberite več: Južna Afrika

MAROKO

zemljevid-marokoZahodnjaki so nad Marokom že v prvem trenutku in za vedno očarani. Čeprav je le uro stran s trajektom iz Španije, se takoj zdi zelo daleč od Evrope in njegova kultura – islamska in izrazito tradicionalna – povsem tuja. Po vsej deželi je pod vplivi francoske in španske kolonizacije ter sodobnostjo mest, kot sta Rabat in Casablanca, ves čas čutiti mnogo bolj oddaljeno preteklost. V Fezu, ki je morda najlepše arabsko mesto, je življenje še vedno trdno ukoreninjeno v srednji vek, ko se je maroško kraljestvo raztezalo od Senegala do severne Španije, v gorah Atlasa in Rifa pa tudi danes še kraljujejo berberska plemena. Kulisa, pred katero se odvija to pestro življenje, je več kot primerna: od sredozemske obale preko štirih gorskih verig do neskončnega praznega peska in skal Sahare.

V večini dežele dediščina kolonialne okupacije še vedno zaznamuje mnoge vidike vsakdana. Špansko ozemlje je zajemalo Tetouan in Rif, sredozemsko in severnoatlantsko obalo, Sidi Ifni, okolico Tarfaye in zahodno Saharo;

Preberite več: Maroko

Tanzanija

Zemljevid

Karibu pomeni dobrodošli v svahiliju in nikjer se ne boste počutili bolj dobrodošle kot sredi bogate kulture in čudovite narave Tanzanije. Že imena so magična: Kilimandžaro, Laetoli, Ngorangoro, Odluvai, Serengeti, Zanzibar. Kot bi govorili skrivnosten, pravljični jezik, kot da se boste, če sledite mamljivemu zvenu teh čarobnih imen, znašli v svetu legend, ki so pred stoletji krožile med prvimi evropskimi pomorščaki, in starodavnih pripovedk, ki so jih ob večernih ognjih šepetali viktorijanski raziskovalci črne celine. Potovanje v Tanzanijo je tudi potovanje skozi čas – prav tja na začetek, vse do prve stopinje, ki jo je človeška noga pustila na tem planetu.

Ribic TanzanijaNedaleč od Laetolia se je tisto stopalo, verjetno je pripadalo avstralopiteku, pred 3,6 milijona let vtisnilo v vulkanski pepel, morda nedolgo potem, ugibajo znanstveniki, ko se je človeška postava prvič postavila na dve nogi. Bili so trije, morda družina, tam mimo so šli ravno, ko je deževalo, po poti, kjer so hodile tudi hijene, divje mačke, pavijani, žirafe, gazele, nosorogi, sloni; še dežne kaplje so se vtisnile v geološko večnost ... Človek ne ve dobro, kako bi se počutil, ko gre po isti poti zdaj, milijone let kasneje – in sploh, kaj bi si mislil, če bi vedel, da bodo njegove odtise raziskovali čez milijone let.

Preberite več: Tanzanija